terorism in Romania?

27 iunie 2006

Cred ca asta e intrebarea pusa de mii de romani: "Avem terorism in Romania?" .Avand in vedere ce am vazut ieri la Tv, cred ca teroristii sunt prezenti si la noi. :|
Voi ce parere aveti?Florin Leş, bărbatul bănuit că intenţiona să detoneze ieri seară o maşină într-o zonă aglomerată din Timişoara, a fost adus noaptea trecută la Parchet. El va fi prezentat astăzi judecătorilor pentru a i se da mandat de arestare.

Florin Ioan Leş era monitorizat de Serviciul Român de Informaţii şi Direcţia de Investigare a Criminalităţii Organizate şi Terorism încă de acum un an. Autorităţile aflaseră că Leş se convertise la islamism şi că bărbatul punea la cale un atac terorist într-o zonă aglomerată din centrul Timişoarei, cel mai probabil într-un centru studenţesc.

Timp de mai multe luni, Leş a fost urmărit pas cu pas. Anchetatorii au aflat că acesta postase pe internet un site în care îşi făcea publice convingerile islamiste şi faptul că doreşte să detoneze o maşină în centrul Timişoarei pentru a se răzbuna pe români pentru că s-au aliat cu americanii.

SRI a considerat că informaţiile postate de Leş pe internet nu erau de ignorat, aşa că în cercul de prieteni ai tânărului au fost infiltraţi agenţi acoperiţi. Aşa s-a descoperit că Florin Leş îşi comandase pe internet un dispozitiv artizanal de detonare a explozibilului, care acţiona la un simplu apel pe telefonul mobil al bărbatului.

Când comanda a fost onorată, Leş a cumpărat 4 butelii cu gaz, le-a urcat într-o maşină Renault, model vechi, a montat dispozitivul de detonare în interiorul autoturismului şi a plecat către Timişoara. La ieşirea din Buziaş, Florin Ioan Leş a fost reţinut înainte să detoneze încărcătura din maşină.

Conform anchetatorilor, bărbatul nu a opus rezistenţă în momentul reţinerii şi nici nu a negat faptele. Din contră, tânărul de 28 de ani le-a spus procurorilor că regretă că nu a reuşit să îşi ducă planul la bun sfârşit şi să îi ajute pe fraţii săi islamişti.

Anchetatorii spun că pe perioada monitorizării, SRI a reuşit să intercepteze mai multe casete video pe care Leş intenţiona să le transmită posturilor de televiziune CNN, BBC şi Al Jazeera. În acele imagini, Florin Leş avea faţa acoperită cu o cagulă şi le cerea americanilor, în numele trupelor islamiste de luptă, retragerea militarilor din Irak. Mesajul cu pricina face în acest moment parte din probele pe care procurorii le deţin împotriva tânărului.

Florin Ioan Leş a primit ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore sub acuzaţia de tentativă de atac terorist.

by realitatea.net

video