decalaj acoperit in 80 de ani

05 octombrie 2006

Romania are nevoie de o perioada cuprinsa intre 20 si 80 de ani pentru a acoperi decalajul economic fata de tarile Uniunii Europene, durata procesului fiind determinata de viteza reformei economice, au precizat specialistii prezenti, ieri, la o dezbatere din cadrul Programului 'Open Dialogues'. Daca ar fi luate in calcul rezultatele economice obtinute de tarile care au aderat la UE cu mai multi ani in urma, Romania ar avea nevoie de 80 de ani pentru a ajunge la standardele economice ale tarilor deja membre, a declarat decanul Facultatii de Studii ale integrarii economice Florin Bonciu.
'Dezvoltarea ca atare este de lunga durata, bazata pe experienta tarilor europene care au aderat cu cateva decenii in urma. Germania, Portugalia, Grecia au redus din decalaj cam cu un procent pe an', a explicat Bonciu.
Pentru a atinge standardele economice europene este nevoie de o clasa de mijloc puternica, in acest moment aceasta fiind prezenta in Romania 'doar ca pozitie sociala, nu financiara', este de parere deputatul Gratiela Iordache.

sursa gardianul